Az első magyar film 3D-ben - S.O.S. Love - Az egymillió dolláros küldetés

Az ünnepi láz miatt eddig nem volt rá időm, hogy írjak Sas Tamás legújabb rendezéséről, ami a 2007-es S.O.S. Szerelem folytatása. Bár nem mondhatnám, hogy túl sok köze van hozzá. Talán az alaptörténet valamelyest hasonlít, hiszen itt is ugyanaz a társkereső cég mozgatja a szálakat. Az akkori Csányi-Fenyő-Ulmann triót most Hujber-Árpa-Hevér hármasa váltotta fel.

Mostanra számos kritika megjelent a filmről, és szinte kivétel nélkül mind rosszat írt róla. Még az az Origo is, ami a film egyik támogatója volt. Furcsa ez, mert azt gondolnánk, hogy ha már támogatnak egy filmet akkor utána nem írnak róla olyan borzalmasan lehúzó cikket, mint amilyet írtak. Főleg úgy, hogy igazából nem volt rossz film. Mondjuk jó se, de sajnos ehhez már hozzá szokhattunk az elmúlt években. Valószínűleg nem lesz belőle olyan klasszikus, mint anno a Meseautóból (az eredetire gondolok), az Állami Áruházból, a Hyppolitból vagy a Körhintából stb. Az a világ már elmúlt, most ennek kell örülni. Vagy kellene...

Igazából én sokkal rosszabbra számítottam, mint amilyen valójában volt. Bár azt le kell szögeznem, hogy a 3D hatás egyáltalán nem volt észrevehető. Lehet, hogy ez volt az első magyar film, amit 3D-ben forgattak, sőt romkomból eddig világszerte nem túl sok készült, de igazából most is felesleges volt. Rosszindulat nélkül mondhatom, hogy semmi nem jött át a 3D-ből. Sajnos... Így nem tudom azt javasolni, hogy 3D-ben nézzétek meg... De sima vetítésre nyugodtan menjetek el, mert nem lett rosszabb, mint bármelyik magyar film, az elmúlt 5-8 évből.
Sőt Hujber-Árpa-Hevér trió még majdnem szerethetővé is teszi a filmet. Azt nem tudom, hogy Árpa Attila mikor avanzsált színésszé, de mivel tudjuk róla, hogy életművész, ezért szinte meg se lepődik az ember, amikor megjelenik a vásznon. A Hevér Gábor alakította kissé szerencsétlen Öcsi a film legszerethetőbb, vagy legviccesebb karaktere lett.

Válság van, és ez a társkereső szakmában is érződik, a cég (amit már Marci azaz Hujber és Betti azaz Kovács Patrícia) vezet a csőd szélén áll. Ám Öcsinek ötlete van, és ha neki egyszer valami szöget üt a fejébe, akkor ott minden felborul, majd összezavarodik, végül szinte lehetetlenül keszekuszává válik. Most is így van. Kitalálja, hogy interneten hirdeti a céget, amire rögtön jelentkezik is valaki. Egy orosz üzletember, aki a depis húgának, Zoyanak (Christine Kelly) akar társat találni. Na itt álljunk is meg egy pillanatra, mert gondolom rögtön feltűnő, hogy egy magyar filmben amerikai színész játszik. Nos ennek azaz oka, hogy a film amerikai-orosz-magyar kooprodukció, méghozzá azért, mert Sas Tamás megcélozta Hollywoodot. Azt mondjuk nem hinném, hogy az amerikaiak sorban állnak majd a jegypénztárnál, hogy bejussanak az S.O.S. Love-ra, dehát mit lehet tudni?!

Na szóval ennek a Zoyának van egy szívszerelme, egy amerikai színész Jake Griffin (C.J. Thomasson), őt kellene becserkésznie az S.O.S. Love-nak és ezért egymillió dollárt kapnának, mondjuk, ha nem sikerül... Na de ne legyünk pesszimisták, hiszen Jake éppen Budapesten forgat, vagyis forgatott, mert a barátnőjével (Szinetár Dóra) való összeveszés után hazarohan Amerikába. Itt megjegyezném, hogy az eddig elbűvölő szerepekben tetszelgő Dóra, most egy nagyon hisztis, nagyon amerikai(?) színésznőt játszik el hitelesen. A három fiú Marci, Ricsi (Árpa Attila) és Öcsi repülőre szállnak és irány Hollywood, ahol először Mimi nénit (Daryl Hannah) keresik fel, mivel Öcsi elveszít minden pénzt, amit az akcióra kapnak. Pénz, ismertség nélkül becserkészni egy ismert amerikai színészt viszonylag nehéz, még akkor is, ha sikerül a menedzsere (Billy Zane) közelébe jutni. A fiúknak mentőötlete támad, hasonmást akarnak szerződtetni. Nos innentől minden a feje tetejére áll, mindenki át akar verni mindenkit. Nem árulom el, hogy mi lesz a végkifejlet, de annyit mondok, hogy happy end.

Összefoglalva nem volt ez annyira rossz film, szóval én azt javaslom ne higgyetek feltétlenül a pocskondiázó kritikáknak. Egyszer emészthető, néhol vicces, néhol csöpögő romkom volt ez, olyan, amilyet jónéhányszor láttunk már. Azért azt meg kell jegyezni, hogy a termékelhelyezés (product placement) borzalmasan működik még mindig. Pl. egy külön jelenet van kifejezetten az elektromos autónak, de totál plánt kapunk a chipses zacskóról, az üdítőről és mindenki Veritas vizet iszik, mindegy, hogy Amerikában járunk, vagy Budapesten. Ciki... Értem én, hogy a szponzorok által tudnak elkészülni a filmek, de ez már túlzás, ennyi erővel reklámblokkokat helyezhetnénk el a filmben!

Azt viszont kifejezetten pozitívan értékeltem, hogy több Irie Maffia dal is felcsendül a filmben, imádom őket, így számomra ezek a részek feldobták a moziélményt. A végén Király Viktor Solo című dala is elhangzik, ami szintén nagy kedvencem. A film betét dalát pedig Király Linda énekli, aki a premier előtt koncertet is adott az Aréna Plázában. Néhány a premiere készített fotónkat megnézhetitek a Facebook oldalunkon!

6/10 pont (kis ünnepi jóindulattal)

S.O.S. Love - Az egymillió dolláros küldetés - magyar-amerikai-angol-orosz romantikus vígjáték, 100 perc, 2011
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: Sas Tamás
Szereplők: Hujber Ferenc, Árpa Attila, Hevér Gábor, Kovács Patrícia, Daryl Hannah, C.J. Thomason, Billy Zane, Christine Kelly, Szinetár Dóra, Kálloy Molnár Péter