Állati összefogás - Sammy nagy kalandja 2

Első szurkolói élményem a kérgesteknősök fajához kötődik. Gyerekkorom egyik kedvenc televíziós természetfilmje volt az, amelyik a teknősök tojáslerakását mutatta be, majd ahogyan az irdatlan óceán irányába kotornak a mini páncélosok, miközben a rájuk leselkedő veszélyekről a narrátor folyamatosan tájékoztat. Amikor pedig a sikeres vízbe érkezésüket látva a megkönnyebbüléstől boldogan sóhajtottam fel, akkor közölte velem a hang a tévéből, a tengert elérve kell csak igazán megküzdeniük a kicsiknek az életben maradásért. Puff neki!

Ben Stassen rendező Domonic Paris forgatókönyvíróval együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy hőseiknek ne essen bántódásuk legújabb animációs munkájukban, a Sammy nagy kalandja 2 –ben. A víz felszíne alatti félelmetes és szép világot a belga animációs film folytatásában három dimenzióban szemlélhetjük.

A 3D-ben való mozizás leginkább a rajzfilmek élvezetéhez tesz sokat hozzá. A valódi mélység illúziójával a vásznon még mindig nehéz betelni. Így egy gyengébbre sikeredett történet is könnyedén eladhatóvá válik a nézőközönségnek, pláne, ha azok nem sokkal nagyobbak, mint Ricky és Ella, a teknőc csemeték.

Sammyt és Rayt, a kérgesteknősöket egy nap gonosz kereskedők ejtik fogságba, hogy majd jó pénzért továbbadják őket egy milliomos pénzember víz alatti éttermének, ha nem is fogásaként, de kivételes, ritka látványaként. Az ő megmentésükre igyekszik a két csöppség, Ricky és Ella.

2012. március 30. 11:20 - Sammy nagy kalandja 2 ©Sammy nagy kalandja 2

A filmet a valóban kicsiknek (is) szánták, így arról szó sem lehetett, hogy megmutassák, hogy ezek a bájos és kevésbé bájos élőlények bizony egymást falják fel a nem elhanyagolható életben maradási ösztönüktől hajtva. Így esetünkben, kivétel nélkül, minden állat vega, és a sztori, az állatvilágban kevésbé ismert fogalom, a barátkozás felé veszi az irányt.

A felnőtt teknőspár kényszerű útjuk elején összejönnek Jimbóval, a gülüszemű pacahallal, aki remekül tudja alakítani a döglött hal nem túl látványos szerepét, ami viszont dramaturgiai fordulattal szolgál majd a későbbiekben. Beúszik a történetbe a szép és okos polip-mama pirinyó bébijével is, hogy igen hathatósan segédkezzenek a fogva tartott állatok végső kimenekítésében.

Mint minden animációs filmben, úgy itt is előkerül egy ütődött, vicces figura, mint a Jégkorszakban a kerge mókus eszement alakja az ő szerelmetes makkjával. Estünkben Lulu, a homár nyargalászik fel-alá, nem kevésbé őrülten, de messze nem olyan szellemesen. A pingvinek fel-felvillanó jelenete viszont telitalálat, és sajnáljuk, hogy nem tart tovább.

Az alkotók nemcsak jó állat, hanem jó emberismerők is. Meglátszik ez egyrészt az emberi falánkságot reprezentáló figurákon, másrészt a teknősök ellenlábasának kiválasztásában is, aki nem más, mint Nagy D, az akvárium-show foglyainak a főnöke, egy aprócska tengeri csikó. Az okoskodó, dölyfös ember is úgy viselkedik, mint ő, vagyis kicsiny termetének haragos odamondogatással ad némi nyomatékot. Azért nem árt testőrnek két termetes gyilkos márna sem.

A film a menekülés megszervezése és kivitelezése körül zajlik. Felvetődik a kérdés, minek menekülni onnan, ahol rendszeresen etetik az embert, akarom mondani az állatot, halformájú táppal egy luxusszálló kényeztető biztonsága közepette? A válasz még egy nagycsoportos számára is könnyű.

A Menekülés a Paradicsomból alcímet is viselő Sammy nagy kalandja 2, remek alakjai ellenére is kissé monotonná válik egy idő után, talán mert többnyire egy helyszínen játszódik a történet. A műfaj legkiemelkedőbbjei közül a Némó vagy a Jégkorszak szerencsésebb abból a szempontból is, hogy folyamatosan mozgásban tartja a történéseket. Ez az úton levés, vándorlás különben is elengedhetetlen eleme minden valamire való mesének. A történetben sok a toporgás, persze ezen az eredeti, vicces dialógusok segíthetnének, de itt ez is elmarad.

A Sammy nagy kalandja 2 még csak egy szimpatikus próbálkozás, hogy a nagy amerikai animációs produkciók kiemelkedő színvonalát elérje, de élvezetes és megnyugtató vállalkozás abból a szempontból, hogy a kis kérgesteknősök a nagyobbakkal együtt végül szerencsésen célba érnek.

6/10 pont

Sammy nagy kalandja 2 (Sammy’s avonturen) - színes, magyarul beszélő, belga animációs film, 95 perc, 2012.
Korhatár besorolás: megtekintése 6 éven aluliak számára nem ajánlott.

Rendezte: Ben Stassen
Szereplők: Billy Unger (Sammy hangja), Carlos McCullers II (Ray hangja)
Szinkronhangok: Csankó Zoltán, Forgács Gábor, Józsa Imre, Kerekes József