2018. november 17. - szombat

Démoni doboz

Kinyomtatom...
Egy kicsit megszállott

Azon gondolkoztam, mostanság milyen meggondolásból készítenek el egy ilyen témájú horrort. Vajon tényleg arra alapoznak, hogy vannak, akik még nem láttak – vagy nem eleget – ördögűzős filmet, és esetleg az 1973-as verzió is kimaradt életükből?

Mert az, akinek már volt szerencséje – vagy balszerencséje, ez már nézőpont kérdése – pár hasonlóhoz, netalán végigizgulta egyszer a híres William Friedkin változatot, annak a fél fogára sem lesz ez elég.

Egy kicsit megszállottEgy kicsit megszállott  Szóval, a Démoni doboz enyhén ijesztgetős, de közel sem félelmetes. Na de, mi a helyzet a hangulattal? 

Azt nem mondanám, hogy abban is hiányt szenved, de hogy az emberre teljes súllyal ránehezedő atmoszférát sem teremt, az is biztos. Ahhoz legalább egy szinttel mélyebbre kellett volna hatolnia, érzékszerveinken keresztül megközelítenie, de minimum célba vennie belső szerveinket. Még egy kis csípést sem észlelünk, maximum egy enyhe csiklandozást, mintha valaki a nagy ezüst vászonból nyúlna ki és próbálna ujjbegyeivel tapintásra legérzékenyebb pontjainkat birizgálva heccelni: na, na, na…

Ezt a dobozt nem kellett volna kinyitni.Ezt a dobozt nem kellett volna kinyitni.  

Nem, nevetni azért nem fogunk. A film maga egyébként nem siklott ki annyira, hogy viccessé váljon, sőt egyáltalán nem nevezném még csak gagyinak sem, mivel a felvételek, helyszínek önmagukban szépek, az operatőri- és utómunkálatok tisztességesnek tűnnek – jó, nem szánták Oscarra a filmet az is biztos –, és a színészi játékkal sincs tulajdonképpen probléma. A karakterek kidolgozottságával már inkább, simán mondhatnánk azt is, a polcról emelték le őket, vagyis eredetiségük konvergál a nulla felé.

Az ördögűző Tzadokot alakító Matisyahu civilben zsidó reggae és  rap-zenészAz ördögűző Tzadokot alakító Matisyahu civilben zsidó reggae és rap-zenész  Egyébként a történet középpontjában álló, éppen problémákkal küzdő család – elvált szülők, két lány gyerek – és a kedves, meleg tekintetű zsidó fiatalember is, aki az ördögűzést vállalja magára, mind-mind szimpatikusak, de hiába, a filmet az alapvető nyűgjétől nem megszabadítják meg. Az ismétlés, mint egy rossz szellem, totálisan áthatja és birtokába veszi az egészet. Nem csak a durvább jeleneteket – ez persze edzettségi fok-függő is – látjuk előre, de az ál-ijesztgetős megoldásokat is.

5.5/10 pont

Démoni doboz (The Possession) – színes, feliratos, amerikai horror, thriller, 92 perc, 2012
Korhatár besorolás: 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Rendezte: Ole Bornedal
Szereplők: Jeffrey Dean Morgan, Kyra Sedgwick, Madison Davenport, Natasha Calis, Agam Darshi, Grant Show, Rob LaBelle, Nana Gbewonyo, Matisyahu

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. november 28-tól öt napon keresztül a budapesti mozivásznakon rendeznek villámcsődületet az elmúlt év legizgalmasabb animációs sztárjai.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

plakát

Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője nyitja meg a 15. Verzió Filmfesztivált este 7-kor a Trafóban.