Főzzünk, ahogyan Meryl Streep

Itt egy film, aminek nemhogy a címét nem tudom megjegyezni, de még a kiejtésével is problémáim adódnak. Nem is beszélve arról, hogy egyáltalán nem beszédes: Julie & Julia Szerencsére a magyar fordítás valamelyest javít ezen a hibán és itthon Julie & Julia - Két nő, egy recept lett a film címe.

Nora Ephron, rendező ezúttal követi a klasszikus filmes szabályokat és nem mert 2 óránál rövidebb filmet készíteni. Pedig most kimondottan jót tett volna, ha 1 órával kevesebbet kellene a moziban ülni. Egy érdekes, pörgős, romantikus film lehetett volna, de így megmaradt egy vontatott néha az unalom határát súroló filmnek. De egy filmnek nem csak a hossza jellemez.

A két főszereplő közül az egyiket biztosan nem kell bemutatni: Meryl Streep (Julia) nemcsak kitűnő színésznő, hanem egy igazi hangulatot is ad a filmnek. A másik oldalon egy ismeretlen ismerős, Amy Adams (Julie), aki a Kételyben már szerepelt együtt Meryl-el. Ott ugyan egy jobb alakítást láthattunk tőle – amit akkor Oscar jelöléssel is jutalmaztak – de talán ebből a karakterből túl sokat nem is lehetett kihozni. Julie ugyanis szeretné megtalálni önmagát és elhatározza, hogy végigcsinálja Julia Child szakácskönyvét melyről egy blogot fog vezetni. Így a kisebb családi összeveszéseken kívül Julie végigfőzi a filmet. Ha kóstolót is kapnánk mellé talán érdekesebb lenne.

Julia Child ugyanakkor egy sokkal érdekesebb karakter – és nem csak megjelenésében. Mozgalmas élete és a cél utáni vágya példakép lehet sok nő számára, akik hasonló problémákkal küzdenek. Julia nehezen, de végül is megtalálja életének értelmét és sikeresen, híresen vonulhat nyugdíjba.

A Julie & Julia két különböző időben játszódik és ráadásul két különböző karaktert is mutat be. Még ha kontrasztba is szeretnénk őket állítani, akkor is nehéz a két kort összekapcsolni és úgy megcsinálni, hogy ne legyenek feltűnőek a vágások. Ez a filmesek munkáját dicsérni, hogy ilyen jól össze tudták mosni a két történetet és egyáltalán nem zavaró, amikor Julia után Julie-t látjuk a vásznon.

8/10 pont

Julie & Julia - Két nő, egy recept (Julie & Julia) színes feliratos amerikai filmdráma, 123 perc, 2009
rendező: Nora Ephron
szereplők: Meryl Streep (Julia Child), Amy Adams (Julie Powell)