Szájharmonika és brácsa, avagy a rock ‘n’ roll és a blues találkozása a magyar népzenével.

Majdnem pontosan egy évvel az első Párbeszéd-koncertjük után Ferenczi György és Csoóri Sándor Sündi ismét különleges koncertet ad a Bethlen Téri Színházban, május 6-án este 7 órától. A koncert a Párbeszéd koncertsorozat része, ahol látszólag vagy „első ránézésre” össze nem illő zenei stílusok, hangszerek kerülnek egy színpadra. A koncert alapja pedig egy zenei motívum vagy dallam Halmos Béla Széki gyűjtéséből.

„A zenélés során átélt élmények meghatározóak számomra. Legfőképp a kíséreti szerepben mozgok otthonosan. Szék “városában” ezt a szerepet segítségnek hívták. Alapvetően tehát ez a mozgatórugó. Népzenész vagyok, de amit játszom, azt magyar világi népzenének hívom. Különleges koncert lesz ez Gyurival. Már a próbák is jók lesznek.” (Csoóri Sándor Sündi)

„Körülbelül egyszerre kezdtem bluest játszani, és táncházba járni. Táncolni és autentikus népzenét játszani nem tudok, de úgy összeolvadt a két kultúra bennem, hogy tudok bluest játszani magyarul…

Nagyon várom a koncertet, mert öt éve magyar építésű mesterhangszeren muzsikálok, és ezen már muzsikálhatok népi dallamokat.

Csoóri Sanyi az egyik nagy kedvenc brácsásom; ő nyerte az általam sosem megalapított “éjszakai vándorbrácsa” díjat. És egyébként is, sok átbeszélgetett éjszaka van mögöttünk.” (Ferenczi György)

Párbeszéd koncert – zene határok nélkül 

A koncertek két, különböző zenei világból érkező előadó párbeszédére épülnek; a beszélgetést ugyan összeköti egy zenei motívum Halmos Béla széki gyűjtéséből, mégsem csak népzenei koncertekre kell számítani, hiszen a zeneművészet majd’ minden ága képviselteti magát a népzenétől a jazz és soul műfaján át a világzenéig. A koncert a 2017-ben elkezdett, majd 2018 tavaszán folytatódó Párbeszéd koncertsorozat része.

A koncert az NKA Halmos Béla program támogatásával valósul meg.

Jegyek itt. 

További információ itt.