2018. szeptember 21. - péntek

Magyar filmsikerek külföldön

Kinyomtatom...

2009-ben több mint 1000 alkalommal hívtak meg magyar alkotásokat nemzetközi filmfesztiválokra. Játék-, rövid- és dokumentumfilmjeinket, valamint a híres magyar animáció friss alkotásait 77 ország filmfesztiválja és szakmai fóruma tűzte műsorra. A magyar rendezők, forgatókönyvírók, színészek és filmalkotók mintegy száz díjat és elismerést nyertek el külföldön.

A seregnyi méltatás közül kimagaslik Nemes Gyula hamburgi fődíja a Letűnt világ-ért, Karchi Perlmann Vacsora című filmjének fődíja Palm Springs-ből, Esztergályos Krisztina locarnói Ezüst Leopárdja (képünkön) Variációk című diplomafilmjéért, Kenyeres Bálint chicagói fődíja és Vranik Roland sevillai sikere. Vranik az Adás-ért Magyarországról elsőként nyerte el a legjobb rendező díját Spanyolországban.

A dokumentumfilmeket illetően Moldoványi Ferenc Another Planet/Másik bolygó című munkája kapta a legtöbb külföldi elismerést. A rövidfilmek listáját Karchi Perlmann Vacsora című groteszkje vezeti. 2009-ben a legtöbb filmdíj Spanyolországban és Olaszországban született a magyar alkotóknak.

A Magyar Filmunió különös hangsúlyt fektet arra, hogy az új mozgóképeket a lehető legjobb platformon láthassa elsőízben a nemzetközi közönség. A legutóbbi budapesti Filmszemlén bemutatott művek jelentős részét sikerült elismert és meghatározó nemzetközi seregszemléken elindítani 2009 során.

Májusban Cannes-ban volt Kenyeres Bálint A repülés története című rövidfilmjének a premierje. Goda Krisztina Kaméleon-ját az A-kategóriás sanghaji, Gárdos Péter Tréfa című Kosztolányi-adaptációját a moszkvai filmfesztivál vetítette először.

Térségünk legfontosabb seregszemléjén, Karlovy Vary-ban volt Pálfi György, Mátyássy Áron, Sopsits Árpád és Fonyó Gergely új alkotásainak nemzetközi premierje. Pater Sparrow 1 című játékfilmje, a fantasztikus filmek legnagyobb versenyén, a spanyolországi Sitges-ben mutatkozott be októberben. A valladolidi Seminci tűzte műsorra először Edelényi János Príma Primavéra és Almási Tamás Puskás Hungary című alkotásait; utóbbi el is hozta a rangos spanyol fesztivál legjobb dokumentumfilmjének járó trófeát.

Szabó Simon első játékfilmje, a Papírrepülők, Dél-Amerika egyik legnagyobb nemzetközi filmes eseményén, a Sao Paulo-i mustrán indult, míg Nagy Viktor Oszkár Apaföld című rendezésével a thesszaloniki filmfesztiválon találkozhatott először a külföldi közönség november végén.

A magyar filmrendezők életműveit bemutató retrospektív sorozatok mellett hazánk filmművészetének nagyszabású bemutatót szentelt Lengyelország rangos filmfóruma júliusban Wroclawban, valamint az európai filmek új szemléje, a francia Alpok hófödte csúcsain megrendezett Les Arcs-i filmfesztivál december elején.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Az eladásnak köszönhetően most már biztos, hogy az amerikai nézők is láthatják a Filmalap támogatással készült egészestés magyar animációs akció-thrillert.

jelenet

Augusztus végén kezdődött a Foglyok című tévéfilm forgatása, melyet az Oscar-díjas Deák Kristóf rendez.

Helyszín: 
Bethlen Galéria
Időpont: 
2018. szeptember 22
plakát

Tehetségprogramok, Találkozások-előadások, a megszokott fesztiválok és régi-új játéktér várja a Bethlen Téri Színház közönségét az évadban.