Osztrák Filmhét az Örökmozgóban

Időpont: 
2010. szeptember 23. 0:00 - csütörtök - 2010. szeptember 29. 0:00 - szerda

Az Osztrák Kulturális Fórum a Magyar Filmarchívummal közösen idén is megrendezi az Osztrák Filmhetet, mely a „Keresztutak – Filmkapcsolatok Ausztria és Magyarország között – régen és ma” címet viseli.

A programban olyan filmek szerepelnek, amelyek koprodukcióban készültek, vagy amelyek születésénél magyar alkotók is szerepet játszottak. A filmhét programjában 4 kiemelkedő esemény érdemel különleges figyelmet.

Szeptember 23-án 17 órakor kerekasztal beszélgetéssel nyílik a filmhét. A beszélgetés témája: a magyar és az osztrák filmtámogatás helyzete. Résztvevők: Peter Zawrel (Wiener Filmfonds), Kőrösi Zoltán (MMKA), Bereczki Csaba (MMKA), Pejó Róbert (rendező) és Berger József (producer).

A nyitófilm 20 órakor Benjamin Heisenberg többszörösen díjazott Bankrabló (Der Räuber) című alkotása lesz.

Szeptember 25-én 20 órakor kerül bemutatásra a kapcsolódási pontok legkorábbi szakaszát személtető igazi ritkaság, egy korai Kertész Mihály-film, az osztrák produkcióban készült 13. számú fiáker. A némafilm bemutatóján Darvas Ferenc kísér zongorán.

Szeptember 28-án 19 órakor láthatjuk magyarországi bemutató előtti előadásként Jessica Hausner Lourdes című filmjét. A film utáni beszélgetésen vendég Gábor György vallásfilozófus és Martin Gschlacht, a film operatőre és producere.

Szeptember 29-én 19 órakor vetítik Shirin Neshat iráni rendzőnő költői szépségű filmjét a Nők férfiak nélkül-t, melyben Tóth Orsi játssza az egyik főszerepet. A film utáni beszélgetés résztvevői: Pető Andrea szociológus, Vincze Teréz filmesztéta és Martin Gschlacht operatőr, aki nagyban hozzájárult a film sajátos világának megteremtéséhez.

Hirdetés