2018. november 17. - szombat

A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar karácsonyi hangversenye

Helyszín: 
Művészetek Palotája
Jegyár: 
1800, 3300, 4900, 5900 Ft
Időpont: 
2010. december 19. 19:30
Purcell, kórus

2010-ben is muzsikál a karácsony előtti napokban a magyar régizene-játszás két legaktívabb, testvéregyüttese, a korhű hangszereken játszó Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, Vashegyi György vezetésével.

Purcell, kórusPurcell, kórus

Műsorukat ezúttal a 325 éve született Johann Sebastian Bach alkotásainak szentelik. Az advent első vasárnapjára írt, 1724-ben komponált kantáta mellett három, karácsony napjaira írt mű csendül fel az 1734-ben keletkezett, összesen hat kantátát magában foglaló Karácsonyi oratóriumból. Bachnak – mint oly sokszor – nem jutott ideje arra, hogy minden kantáta valamennyi tételét megkomponálja, így a hat, egy-egy bibliai jelenet köré szerveződő részből álló oratóriumba korábbi kantátákból emelt át tételeket, a szöveget aktualizálva, csak a recitativóikat, korálokat újrakomponálva. Érdekesség, hogy például a szász választófejedelemnek írt születésnapi zenét is „újrahasznosította” ebben a műben, de úgy gondolta – és milyen igaza volt! –, miért ne dicsőíthetnék ugyanazok a hangok más szöveggel Krisztus, a mennyei király megszületését; a mitológiai témájú, az istenek fiának énekelt altatódal miért ne szólhatna a gyermek Jézusnak? A zeneszerző kísérletező kedvére, új hangzások iránti igényére is számos példát mutató, több érdekes hangszert felvonultató, a hangzást rézfúvós hangszerekkel csillogóvá, ünnepivé tévő alkotás ezzel a szövegkönyvvel jelent meg az első előadása előtt, utalva azokra a lipcsei templomokra, amelyeken elhangzott: „Oratórium, melyet szent karácsonykor fognak játszani. Anno 1734. (Szent karácsony 1. napján reggel a Szent Miklósban, délután a Szent Tamásban”.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó: Kleb Attila

A Liszt és Prima-díjas zongoraművész belgiumi, kolumbiai és kanadai hangversenyei után a Fondation Cziffra által rendezett SenLiszt Fesztivál díszvendége és az eseménysorozat zenei versenyének zsűritagja.

Anabel Montesinos és Marco Tamayo (foto Valuska Gábor)

Gálakoncerttel ért véget november 11-én a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál.

Peter Hook

A Joy Divison alapítója, Peter Hook & The Light c. formációjával és a Substance-szel turnézik, az állomások közül pedig Budapest sem marad ki.