A Fatemplom Ünnepe

Időpont: 
2012. június 15. 0:00 - péntek - 2012. június 17. 0:00 - vasárnap

2009. október 26. 14:31 -  

  ©A Fa
Kaláka
2010-ben példás összefogás, segítőkészség és közös munka eredményeképpen komoly, új templom épült az Őrségben, Magyarföldön.
Mújdricza Péter, a tervező építész így írt a fatemplom helyszínéről: A koncepció kialakításakor a környezet szakrális földrajzi adottságaihoz alkalmazkodtunk… szinte adta magát, hol legyen a templom középpontja. Ősi, közösségi tér lehetősége a köralaprajz.

2010. június 18-án, szombaton, kétezren vettek részt a magyarföldi fatemplom felszentelésén. (A szertartást dr. Veres András, szombathelyi megyéspüspök, Ittzés János, a Dunántúli Evangélikus Egyházkerület püspöke és Steinbach József, dunántúli református püspök celebrálta.)

A fatemplom megálmodói és megvalósítói között van Rátóti Zoltán színművész, aki magyarföldi lakosként a falu kulturális életéért és értékeinek megőrzéséért, felújításáért rengeteget tett és tesz.
Eddig is számos kulturális rendezvényt tartottak Magyarföldön a templom építése javára és más alkalmakkor neves közreműködőkkel, többek között Vukán György, Gulyás Dénes, Sebestyén Márta, Herczku Ági, Nikola Parov, Heidl György, Bognár Szilvi, Kovács Zoltán, Rudolf Péter, Hirtling István, Keresztes Ildikó, Fellegi Balázs, Róka Szabolcs, Gazdag László, Neil Young Sétány, Hétrét együttes, Momentán társulat, Sajtkukacz zenekar, Moldva Express, Németh Ferenc és Tátrai Lajos, Vázsonyi János, melyek nagy sikerrel zajlottak és ismerté tették a fatemplom és a falu nevét országszerte.

Rátóti Zoltán ötlete nyomán szerveznek koncertsorozatot a felszentelés második évfordulóján (és terveik szerint ezután rendszeresen június közepén). Elérkezett az idő, hogy egy nagyobb programot rendezzenek Magyarföldön egy hosszú hétvége alkalmával, hogy több napig legyünk együtt a fatemplom ünnepén.

A helyszín lelkiségével, a fatemplom kisugárzásával összhangban, tartalmas és vonzó programot állítottak össze. A koncertek között több szakralitást, biblikus tartalmat hordozó mű is felcsendül.


Koncertek:

Június 15.,péntek
17:00 Kátai Zoltán – krónikás énekek
Többek közt a Hangzó Helikon sorozatban megjelent Kátai Krónika énekei
19:00 Pál apostol
Dalok Pál levelei szerint; Versek: Sumonyi Zoltán; Zene: Gryllus Dániel
Előadják: Gryllus Dániel, Ferenczi György és a Rackajam
21:00 Ferenczi György és a Rackajam koncertje
A műsorban többek között elhangzanak Petőfi Sándor és Gérecz Attila verseire írott dalok
 


Június 16., szombat
11:00 Három székláb
A Kaláka együttes gyerekműsora
16:00 Gyöngyöt az embernek
A Misztrál együttes koncertje
17:00 Az Énekmondó együttes koncertje, vendég Bence Lajos költő (Szlovénia)
19:00 Különbéke
Szabó Lőrinc est a Kaláka együttes és Rátóti Zoltán előadásában
21:00 Nyeső Mari
A Meteorológus c. lemez és új dalok.
Közreműködik: Becze Gábor és Jeszenszky György


Június 17., vasárnap
10:00 Gryllus Vilmos gyerekműsora
11:00 Ökumenikus istentisztelet a Fatemplomban
A litrurgia részei között a Kaláka előadásában bibliai énekei hangzanak fel.


 

Hirdetés