Farkas család

Helyszín: 
Időpont: 
2009. szeptember 2. 0:00 - szerda - 2009. október 10. 0:00 - szombat

A 2B Galéria család sorozatának a Farkas család a nyolcadik kiállítása. Farkas István életműve ha megkésetten is de részese lett a magyar kultúrának. Rómában, Berlinben és New Yorkban is volt kiállítása, magyar, angol és olasz nyelven is jelent meg róla monográfia.

A kiállítást 2009. szeptember 2-án 18 órakor S. Nagy Katalin kurátor nyitja meg.

Farkas István (Budapest, 1887 - Auschwitz, 1944 ) a 20. századi magyar festészet egyik legjelentősebb alkotója, egyéni festésmódja miatt képei másokéval összetéveszthetetlenek. A 20-as években Párizsban sikeres festő. Apja halála után kénytelen hazajönni és átvenni a Wolfner-Singer Könyvkiadót, hiszen gyerekeiről kellett gondoskodnia. Farkas István 1924-ben veszi feleségül Kohner Idát (Budapest, 1895 - Budapest 1945), akit Fényes Adolf műtermében ismert meg. Kohner Ida tehetséges pályakezdés után 3 gyermeket szül, az Ő kedvtelésükre haláláig érzékeny pasztelleket, akvarelleket készít állatokról, mesefigurákról.

Legidősebb fiuk Charlie Farkas (Párizs, 1926 - ) Rómában él, szobrász, grafikus, Rómában született lányai is rajzolnak, az idősebb restaurátor is, a fiatalabb művészettörténész is. Paulo Farkas (Párizs, 1929 - Saint Martin Labouval, 2001) festő, textilminta tervező, gyerekei és unokái közül többen is grafikusok, festők, fotográfusok, textilesek, szobrászok. Korán meghalt lánytestvérük gyermekei közül is többen festenek, grafikusok. Azaz a család három generációjában öröklődött Farkas István és Kohner Ida képalkotó tehetsége.