Richard Bona lemezbemutató koncert

Helyszín: 
Időpont: 
2009. október 22. 19:30 - csütörtök

Richard Bona egy pici kameruni faluban született, ahol a jazz-t és a mai zenét még csak hírből sem ismerték. A templomi gyerekkórusban eltöltött évek után tinédzserként saját készítésű fúvós hangszereken és tizenkét húrú gitáron kezdett játszani, majd Jaco Pastorius lemezeinek hatására basszusgitározni kezdett.

Apja halála után 22 évesen Párizsba költözött, két hónappal később azonban már olyan rangos zenészeket kísért, mint Didier Lockwood, Manu Dibango vagy Salif Keita. Emellett zeneiskolában fejlesztette elméleti tudását és építette kapcsolatait a zenészvilágban. 1995-ben Mike Stern invitálására, New Yorkba költözött, és bár eleinte egy szót sem beszélt angolul, kézről kézre adták a sztárok. Azóta a jazz, a világzene és a soul határmezsgyéjén alkotva olyan nevekkel játszott mint, Herbie Hancock, Chick Corea, David Sanborn vagy játszott Harry Belafonte, Larry Coryell, Michael- és Randy Brecker, Steve Gadd, Georges Benson, Bobby McFerrin, Brandford Marsalis és Chaka Khan lemezein, illetve turnézott a Zawinul Syndicate, a Pat Metheny Group és a Steps Ahead kötelékében. Páratlan basszusgitár-tudása mellett egyre nagyobb teret kapott sokoldalúsága kibontakoztatására: énekesként és ütőhangszeresként játszott Pat Metheny Group: Speaking of now című lemezén.

1999 óta jelentet meg szólólemezeket (Scenes from my life - 1999, Reverence - 2001, Munia - 2003, Tiki – 2005, Bona Makes You Sweat, 2008, The Ten Shades of Blues-2009), amelyeken végre „főszereplőként“ is megismerhettük ezt a rendkívül egyedi hangú muzsikust. Szólóprodukciója, Richard sokoldalúsága és páratlan technikai tudása ellenére jóval túlmutat az öncélú hangszerbemutatón: ihletett dalokat, alázatos muzsikálást hallhatunk a páratlanul egyedi, magával ragadó élményt nyújtó Bonától.

A sajátos „Douala” nyelven éneklő Bona az utóbbi években megszokott zenekarát lecserélve új felállásban érkezik a Millenárisba október 22-én; ahol vadonatúj, október 5-én megjelenő „The Ten Shades of Blues” című lemezét mutatja be.

Hirdetés