Indul a nyolcadik 100 szóban Budapest pályázat

Írd meg 100 szóban Varró Dánielnek a legkedvesebb budapesti történetedet!

Nyolcadik alkalommal indította útjára a 100 szóban Budapest történetíró pályázatot a Mindspace. Idén is bárki pályázhat bármilyen történettel, legyen szó vámpírokról és zombikról, egy bombáról a kamrában vagy akár egy tinder randiról. A lényeg, hogy egyetlen budapesti történet se maradjon a fiókban! A hagyományokat megtörve 2021-ben nem csupán 13 történethez készítenek kortárs magyar grafikusok – többek között Hitka Viktória és Moroncsik Ádám – illusztrációkat, hanem a legjobb huszonhárom pályázathoz. Egy város, huszonhárom kerület, közel kétmillió lakos és napi számtalan élmény. Azért, hogy ezek az élmények mindenhol felbukkanhassanak, a 23 fővárosi kerület mindegyikében kikerül majd egy-egy történet és a hozzá készült grafika.

A zsűri tagjai Varró Dániel költő, műfordító, Janecskó Kata újságíró – a 2020-as 100 szóban Budapest pályázat első helyezettje –, Szemes Botond irodalmár, kultúratudós és Szemes Máté szövegíró, kommunikációs tanácsadó.

A történetíró pályázatnak továbbra is csak két szabálya van: a sztorik nem lehetnek hosszabbak 100 szónál és Budapestről kell szólniuk. A száz legjobb írás egy POKET zsebkönyvben jelenik meg ősszel, a 23 illusztrációval együtt. A tavalyi évben rekordszámú pályamű, több, mint 2300 történet érkezett a felhívásra, és a szervezők abban bíznak, ez a szám 2021-ben tovább növekszik. Az első három helyezett idén is pénzjutalomban részesül és a 18 éven aluliakat külön díjazzák. A fődíj 100 000 forint. 

A pályázatokat szeptember 30-ig a 100szobanbudapest.hu oldalon küldhetik be a pályázók.

A pályázat ötletét a chilei Plagio csapata által 20 éve szervezett Santiago en 100 palabras elnevezésű felhívás adta. A budapesti pályázat is az irodalom és a városi lét összefonódását segíti elő, igyekszik minél szélesebb közönséget arra ösztönözni, hogy klaviatúrát ragadjon, és részese legyen a közös történetek elmesélésének. A 100 szóban Budapest pályázat nyolcadik éve ad teret annak, hogy minél többen elmeséljék budapesti történeteiket.

Az eredményhirdetésre november 17-én, Budapest születésnapján kerül sor.

A 100 szóban Budapest pályázat a Mindspace, Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Brand közös projektjeként, utóbbiak támogatásával valósul meg.

A Mindspace 2011 decemberében alakult, főbb tevékenységi területei a kulturális alapú városi projektek és a játékosítás. A csapat tagjai leginkább izgalmas közösségi projektekben gondolkodnak, amelyben fontos elem a megvalósítás öröme. Főbb projektjeik közül a 100 szóban Budapest történetíró pályázatot 2014-ben indították útjára, melynek ötletadója a chilei Plagio, akikkel közös együttműködésben nyolcadik éve valósítják meg ezt a rendhagyó kezdeményezést, Európában elsőként.

A zsűri

Varró Dániel

Költő, műfordító. Gimnazista kora óta publikál verseket és műfordításokat különböző irodalmi lapokban és folyóiratokban. Az ELTE-BTK magyar–angol szakára járt. Több önálló kötete jelent meg, valamint számos - főként gyerekeknek szóló - kötet társszerzője. Műfordítóként verseket, színdarabokat fordít. Drámafordításait és egyéb színházi munkáit számos budapesti és vidéki színház tűzte műsorára. 2005 óta a Szépírók Társaságának, 2008 óta pedig a MAOE (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete) tagja.

Janecskó Kata

A Telex újságírója. Szereti a különös történeteket, általában bűnügyekről, emberi jogi témákról, igazságszolgáltatásról, társadalmi egyenlőtlenségekről ír. 2016-ban Zsigmond Márta Médiadíjat kapott. Hamarosan megjelenik az első kötete, ami ártatlanul elítélt emberekről szól. Ha éppen nem újságot, akkor gyerekmeséket ír. A 100 szóban Budapest pályázatot a kezdetek óta figyelemmel kíséri, kedveli ezt a történetmesélő projektet. Tavaly nevezett először a pályázatra, a Fekete opálüveg című írása alapötletét egy a saját nagyapjáról szóló régi újsághír adta.

    A Szemes testvérek

Szemes Botond

Irodalmár, kultúratudós, szervező, az ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolájának hallgatója, a Digitális Bölcsészet Tanszék és a Stíluskutatócsoport tagja.Tanult Kölnben és Bécsben, kutatott a berlini Művészeti Akadémia irodalmi archívumában és dolgozott a krakkói Computational Stylistic Grouppal is. Kisközösségi és kulturális események szervezője; az egykori Kék Ló csapatának tagjaként a 2010-es évek éjszakai és kulturális életének számos helyen megfordult mellékszereplője.

Szemes Máté

2014-ben szerzett diplomát a BTK Bölcsészettudományi Karának magyar és buddhizmus szakán. 2015 óta az UbikEklektik összművészeti fesztivál szövegírójaként és kommunikációs vezetőjeként tevékenykedik, emellett kommunikációs tanácsadóként részt vett több kreatív kollektíva (AZVLM, Lachmacun rádió) és kezdeményezés (Hübris, Budaprés) profilozásában és elindításában is. Dalszövegíróként dolgozott a Bohemian Betyars-szal (Ha menni akarok; Ég felé, Föld alá), dramaturgként, forgatókönyvíróként több videóklip (Caramel - Palya Bea: Csillagom, Kinetic Erotic: Inferno), SZFE-s vizsgafilm és kisfilm társszerzője. Jelenleg első önálló kötetén dolgozik