Világszerte népszerű magyar filmek

Amennyiben nagy filmkedvelő vagy de a magyar filmek valahogy kiestek eddig a látószögedből, akkor érdemes lesz megismerni az alábbi listát, amiben összegyűjtöttünk néhány rendkívül sikeres és nemzetközileg is elismert magyar filmet. Az alábbi felsorolás nem teljes körű és lehet, hogy kihagytunk egyesek szerint nagyon fontos alkotásokat, de egy jó kiindulópont lehet, amennyiben szeretnél elmélyedni a témában.

Jupiter holdja

Lelőnek egy fiatal bevándorlót, miközben illegálisan átlépi a határt. A rémülten és sokkos állapotban megsebesült árja most titokzatosan, tetszés szerint lebeghet. Egy menekülttáborba vetik, és Dr. Stern kicsempészi, azzal a szándékkal, hogy kihasználja rendkívüli titkát. A feldühödött táborigazgató, László üldözi a szökevényeket továbbra is mozgásban vannak, biztonságot és pénzt keresve. Aryan bámulatos ereje által ihletett Stern egy ugrást tesz a hitben egy olyan világban, ahol a csodákat aprópénzért árulják.

A martfűi rém

Íme egy sivár, brutális, lehangoló sorozatgyilkos-dráma, amely a háború utáni Magyarország valós esetére épül: a Martfűi-gyilkosságokra, amelyben a film egy kínos politikai dimenziót tálal. 1957-ben a kelet-magyarországi Martfű városban brutálisan meggyilkolva találnak egy fiatal nőt. Barátja bevallja a bűncselekmény elkövetését, de miután néhány éve börtönben ül, több nőt gyilkolnak meg, és úgy tűnik, a valódi tettes még mindig szabadlábon van, és az elítélt férfi beismerő vallomását kiverhették belőle. Egy összetett, mélyen gyökerező bűntudat valami más miatt, mint maga a tényleges bűn.

A viszkis

Egy 30 éves kora előtt nemzeti hőssé vált magyar életéről szóló történet. Ambrus Attila mindenféle pályát kipróbált, mire az ország leghíresebb bűnözője lett. Amikor 1993-ban a bankrablás felé fordult, a közvélemény gyorsan „úri betörőnek” tekintette. Attila mindig udvarias és kedves volt, soha nem ontott vért, gyakran adott virágot az általa kirabolt bankok alkalmazottainak, és pezsgős üvegeket hagyott az üldözőinek címezve. Gyorsan eltűnt minden bankból, csak enyhe whiskyszagot hagyva maga után. Magyarországon a kommunizmus vége és a közelgő kapitalizmus közötti átmenet közepette gyorsan nemzeti ikonná vált. Rengeteg pénzt rabolt össze, melyből futotta volna online kaszinó játékra is, de maradt csak a hagyományos formánál. Valamint drága éttermek és utazások.

Saul fia

Mint minden holokauszt-film, a Saul fia is panaszokat fog kelteni, miszerint a mozi túl triviális ahhoz, hogy ilyen mélységes gonoszságot magába foglaljon. De nincs semmi triviális ebben a magyar remekműben Nemes László elsőfilmes rendezőtől. Nem pusztán tanúja vagy a horrornak, hanem a csontjaidban érzed. Nemes kameráját egy auschwitzi zsidó fogolyra fókuszálja. Saul ideiglenesen megszökik a kemencéktől azáltal, hogy a Sonderkommandónál szolgál, a zsidókat arra kényszerítették, hogy segítsenek más zsidók kivégzésében és a holttestek ártalmatlanításában. Csak azt látjuk, amit Saul lát, a háttérben a szörnyűbb tettek elmosódnak, de annál ijesztőbbek. A feszültség fokozódik, amikor Saul talál egy fiút, aki túlélte a gázt. Amikor a fiú meghal, Saul lehetetlen céllá teszi a zsidó temetést. A fiú Saul saját fia? Vagy egy nagyobb veszteség jelképe?

Testről és lélekről

Két szarvas találkozik egy nyugodt, hófödte erdőben. Megkörnyékezik egymást, isznak ugyanabból a csobogó patakból, vadul és szabadon rohannak a fák között. Ez Endre (Morcsányi Géza) és Mária (Borbély Alexandra) közös álma, egy vágóhíd két félénk, introvertált alkalmazottja a Testről és lélekről, Magyarország 2018-ban a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjra jelölt műben. Alig ismerik egymást, de összekötődik életük. Endre enyhe modorú, maradandó kézsérülést szenved, Mária pedig új alkalmazott, akit fájdalmas félénksége és kényszeres viselkedése nevetség tárgyává teszi az iroda körül. Álmaikban két gyönyörű szarvasként találkoznak; a való világban egyszerűen nem tudnak kapcsolódni.

Összegzés

Persze nincs mindenki rajta a listán, de ha még nem lenne elég, akkor ajánlhatjuk bátran a Kontroll, a Szomorú vasárnap vagy a Fehér Isten című szintén nagyszerű mozikat. Csak be kell készülnöd otthon némi ropogtatni valóval és már indulhat is a filmmaraton a legjobb magyar rendezésű gyöngyszemekkel.