Apai szigor - Curling

Egy apa egyedül neveli lányát Kanadában. A kislány 12 éves, de apja döntésére nem járhat iskolába mert a férfi félti az idegenektől.

Így szegény egész nap otthon - ami a nagy semmi közepén van - ül egyedül vagy sétál a közeli erdőben a hóban, néha elmegy megnézni egy fogvatartott tigrist. Se tévé, se rádió, néha jutalomból az apja feltesz neki egy lemezt (ami valami 80-as évek beli diszkósláger). Közben apja egy bowling pályán dolgozik. Takarít és karbantartási munkát végez. Forgalmasabb napokon pedig bowling bábunak kell öltöznie, ami a film egyik legviccesebb jelenete. Főnöke és extrém külsejű de kedves munkatársnője, aki egy kicsit megtetszik neki, próbálják jó belátásra bírni, hogy járjon többet társaságba és lányát járassa iskolába, mert a kislánynak is szüksége van a társaságra. Ez abból is látszik, hogy a kislány egyetlen társasága néhány hulla, akiket megfagyva talál az erdőben és minden nap meglátogat. Persze erről senki nem tud, ahogy arról sem, hogy a férfi egy nap egy kisfiút talál az út szélén, akit már nem tud megmenteni ezért inkább néhány nappal később elássa.

2010. augusztus 18. 12:44 - Curling - Philomene Bilodeau ©Curling - Philomene Bilodeau
Julyvonne - Philomene Bilodeau

Aztán elindul valami lassú változás apa és lánya életében, vagy inkább az apa fejében és egyre világosabbá válik számára, hogy szüksége van emberek társaságára. A lánya is folyamatosan kérleli, hogy látogassák meg anyját, aki börtönben van, nem tudni miért. A hotel, ahol Jean-Francois mellékállásban dolgozott szintén bezárt, de a tulajdonosok elhívják Jean-Jeacques-ot egy curling meccsre, ahol végképp eldől a férfinek társaságra és az emberek elismerésére van szüksége. Azonban ezt érdekes módon inkább tragédiaként éli meg és elutazik néhány napra, hogy rendet tegyen a fejében.

A Curling egy idegesítően lassú film a havas Kanadában. Kevés cselekménnyel és még érdektelenebb végkifejlettel.

4/10 pont

Curling - színes, kanadai filmdráma, 92 perc, 2010
Rendező: Denis Côté
Szereplők: Emmanuel Bilodeau (Jean-Francois Sauvageau), Philomene Bilodeau (Julyvonne Sauvageau)