Megvannak a 18. Titanic Filmfesztivál nyertesei

Ma este hirdették ki a 18. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál nyerteseit. 3 díjat osztottak ki, a közönség, a diákzsűri és a fesztivál zsűri díját.

A diákzsűri díja
A ház

A Diákzsűri képviselője elmondta, hogy nagyon nehéz helyzetben voltak, mert ennyi jó filmet ritkán lát az ember, mint a Titanicon. A Diákzsűri díját végül A ház című cseh-szlovák film kapta egyszerre realista és szimbolikus ábrázolásmódjáért, kiemelkedő, hiteles és átérezhető színészi alakításaiért, valamint az egyetemes problémák jellegzetesen kelet-európai ízű megközelítéséért.
(Írásunk itt olvasható)

Közönségdíj
1. Thomas Vinterberg Submarino
2. Fájdalomcsillapító – Mark Sandman és a Morphine története
3. Armadillo

A közönségdíjat (4, 66-os átlaggal) Thomas Vinterberg Submarino című filmje kapta, ez azonban még nem végleges eredmény, hiszen a fesztivál négy helyszínén még a zárógálával párhuzamosan is zajlottak vetítések. A második legtöbb szavazatot a Fájdalomcsillapító – Mark Sandman és a Morphine története című zenei dokumentumfilm kapta, a harmadik helyen pedig szintén egy dokumentumfilm, a dán Armadillo végzett. (Sajnos egyiket se láttuk).

Hullámtörők díj - a zsűri különdíja
Vadember

Az indoklás szerint Martin Jern és Emil Larsson filmje csiszolatlan, közvetlen és játékos stílusával, a lehetőségek nélküli élet kilátástalanságának intenzív érzékeltetésével érdemelte ki a rangos elismerést.
Számomra nagy meglepetés a zsűri a Hullámtörők-díja. Gyakorlatilag senkinek sem ajánlanám, hiszen a film hangulata teljesen lehangoló. Persze ez is volt a rendezők célja, de ki akar ezért moziba menni?
(Írásunk itt olvasható)

Az állami támogatások megvonása miatt a győztes film idén nem részesül, pénzjutalomban reméljük jövőre másképp lesz, mert ez a fesztivál tényleg gondolkodtat és értékeket közvetít.