Finomhangolás - Nathalie második élete

Tíz évvel ezelőtt a moziba járók jelentős hányadát megérintette egy törékeny francia lány mosolya és története. Filmjéről jövet egy kis ideig mi is engedni láttattuk dobogó szívünket, és nem bántuk. Amelie csodálatos élete című francia film a legérzékenyebb ponton talált el minket; tudunk-e szeretni, szerethetőek vagyunk-e magunk is?

A legújabb francia-svéd vígjáték, a Nathalie második élete című film válasza, igen. Akkor is, ha kopaszodó, kissé majomszerű képünk és vöröslő fejünk is van. Merthogy előbbi küllemű svéd férfinak, Marcusnak (François Damiens) sikerül egy nagyon francia nőt, Nathaliet (Audrey Tautou) meghódítania.

2011. március 18. 18:39 - Audrey Tautou ©Audrey Tautou

Egy fiatal rendező-testvérpáros, Stéphane Foenkinos és David Foenkinos szerint a hétköznapok nem pusztán kicsinyes emberi szándékok halmaza, hanem, olykor, két ember találkozása képes kimetszeni belőle valamit, ami csendes boldogságra bír.

Nathalie második élete a magyar címe az amúgy La delicatesse eredetit viselő franciának. Futott már a hazai mozikban hasonló címen film, így a magyar fordító joggal gondolta, ha Audrey Tautou-ról legtöbbeknek még mindig Amelie ugrik be, lehetne egy hasonló hangzású címmel élni. Ráadásul híven visszaadja a sztori lényegét is. Az eredeti viszont sokkal frappánsabb, ironikusabb, és ahogyan megismerjük a férfi főhőst, annál igazabb.

Nathalie „első” élete konvencionálisan szép és kiegyensúlyozott. Tökéletes társa, később férje, szerető rokonsága és megértő barátnője körében számára, úgy tűnik, az élet többé már nem egy többismeretlenes egyenlet. Mikor egzisztenciálisan is megtalálja számításait, egy svéd céghez nyer felvételt, érezzük, megoldóképlete valóban működik. De egy nap a sors tragikus gyorsasággal áthúzza Nathalie reményeit. Férje egy balesetben meghal.

Innen már sejthető a történet folytatása, de, hiába minden nézői dörzsöltségünk, a forgatókönyv szellemes és szinte mindig váratlan csavarjaival a meglepetések kellemesebbik felét okozza nekünk.

A rendezők nemcsak a férfi-nő kapcsolat sztereotip filmes megközelítésével szakítanak, de a franciák kényesen óvott magabiztosságáról is lerántják a leplet. Marcus hiába magas, sportos és férfias jelenség, piros viking fejével bizony kirí a franciák barna latinosságából. A franciák befogadó, liberális társaság, de két területen nem ismernek tréfát, miszerint az étel íze és az ember külleme legyen hibátlan. Különben nemcsak arrogánsakká válnak, de esztétikai felháborodottságukban akár a tettlegességig is eljuthatnak, lásd kávéházi jelenet.

A svédekkel kapcsolatos előítéletek exponálása is remek. Az irodai epizód, melynek során Marcus megmutatja Nathalinek, ő milyen zenét hallgatott, amikor mindenki más az ABBA-tól ájuldozott, egyenesen pazar.

Nathalinek egy pillanatra sem okoz gondot Marcus külső megjelenése. Sőt, tetszik neki. Számára „pusztán” az jelent gondot, hogyan találja meg az átjárást két élete között. Miként oldjon és kössön, hogy közben hűséges maradhasson első szerelméhez is. Marcus lelki tapintatossága és humora kell ahhoz, hogy átlépjen a fájdalmán.

2011. április 5. 23:07 - Audrey Tautou & François Damiens ©Audrey Tautou & François Damiens

Ez a romantikus vígjáték valójában a gyászról szól. A film erőssége, hogy képes ötvözni az élet tragikus fájdalmát az ösztöneiben túlélésre ítélt lélek könnyed megnyilvánulásaival.

A film két ember intenzív jelenlétére és játékára hangolt munka. Audrey Tautou nem itt bizonyítja először, hogy drámai színésznek is legalább olyan jó, mint komikának. Ebben a filmben hősnője történetének megfelelően a sötétebb színek dominálnak alakításában, de a mosolya most is kivételes pillanat. A Marcust alakító François Damiens az igazán nagy találat. Svéd bevándorló hőse az eltérő kultúrából érkező ember jóindulatú rácsodálkozásával szemléli a franciákat, és egészséges önérzetével és finom öniróniájával válik sebezhetetlenné, és persze Nathalie szerelmével.

10/10 pont

Nathalie második élete (La delicatesse) - színes, feliratos, francia-svéd romantikus vígjáték, 108 perc, 2011.
Korhatár besorolás: megtekintése tizenkét éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: Stéphane Foenkinos, David Foenkinos
Szereplők: Audrey Tautou (Nathalie Kerr), François Damiens (Markus Lundl), Bruno Todeschini (Charles)