A szellem és a nő - A Vaslady

Mint a fekete szemeteszsákok zörgése,amikbe elpakolják az életeket: onnan kezdődnek az emlékek. A memória csodálatos hatalma fog kézen, és visz magával: szigorúan a thatcher-i szemszögből. Nincs is más nő az egész Alsóházban, csak ő. Ilyen a megbocsátható emlékezet, és ilyen film A Vaslady.

Hiába a világot rengető „személyi kultusz” és hiába minden tisztelet, ami kijár egy efféle nagyformátumú vezetőnek; helyenként úgy tűnhet, hogy A Vasladyben az a pár szélütés az úr. És így egy egykor nagyon erős, de ma már látszólag erőtlen idős asszony sziszifuszi munkája is: abban, hogy elengedje a férje szellemét. Ha tényleg így tűnne, akkor is kihagyhatatlan volna Phyllida Lloyd legújabb mozija, de az igazság az, hogy A Vasladyben inkább az a hátborzongatóan zseniális, ami nem látszik; ilyen a zene és ilyen a filmet belengő emelkedett hangulat is. Meryl Streep zseniális ebben a provokatív szerepben: az idős Thatcher maszkját is ő viseli, de a hetvenes-nyolcvanas évek Margaretjeként sugárzik igazán. Játéka nagyon intenzív ízelítő mindenből, amit egy ilyen huszadik századi ikon képvisel; legalább annyi félelem és kétely van benne, mint amennyi gőg és büszkeség, mert a nyugati világ első női kormányfője nő.

2011. február 10. 20:55 - Thatcher az Alsóházban ©Thatcher az Alsóházban
Thatcher az Alsóházban

Olyan nő, akinek napjainkban - mert a film jórészt napjainkban játszódik - egyetlen esélye az elengedés. Ezért lesz a Thatcher-mozi igazi belső monológ és így sokkal inkább az, mint hivalkodó rováslista a huszadik század egyetemes történelméből. Lloyd, a rendező szerint ez nem politikai film, hanem inkább egy shakespeare-i történet: arról szól, hogy mi történik a perfekcionista emberrel, akinek hirtelen be kell látnia, hogy amiért dolgozott, annak vége van. Minden a visszaemlékezésre, Margaret nézőpontjára épül, az ő agyában élő hangokra és illatokra, amik előhívnak egy-egy fontos, akár egy egész nemzet számára fontos képet. Abi Morgan radikális forgatókönyve és a Vaslady-ikon ellenére is igazi love-sztori ez; minden kockájában érezhető, szinte szagolható törtetéssel, nameg a pezsgő, vibráló szerelmi szállal: nem pezsegne ugyanígy nélküle.

9,5/10 pont

A Vaslady (The Iron Lady) - színes, feliratos, angol életrajzi dráma, 105 perc, 2011. 
Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Rendezte: Phyllida Lloyd
Szereplők: Meryl Streep, Jim Broadbent, Olivia Colman, Nicholas Farrell, Richard E. Grant,Harry Lloyd,Alexandra Roach, Angus Wright, Anthony Head, Roger Allam