A 42. Magyar Filmszemle díjazottjai

Kiosztották a 42. Magyar Filmszemle díjait. A fődíjat Kocsis Ágnes Pál Adrienn című alkotása nyerte el a játékfilmes kategóriában. A közönségdíjat is ez a film vitte el. Mundruczó Kornél, a Szelíd teremtés – A Frankenstein terv című filmért vehette át a rendezői díjat, és a legjobb operatőr Erdély Mátyást lett ennek a filmnek a fényképezéséért.

Dokumentumfilm kategóriában fődíjjal jutalmazták Sós Ágnes Láthatatlan húrok – a tehetséges Pusker nővérek című munkáját. Az animációs kategória fődíját Molnár Tünde vihette haza Simon vagyok című filmjéért.

Legjobb kisjátékfilmnek Till Attila rendezése, a Csicska bizonyult, amely a hamarosan kezdődő cannes-i filmfesztiválon képviseli hazánkat. Az Országos Diákzsűri a nagyjátékfilmes fődíjat Dyga Zsombornak adta az Utolér-ért.

A TV-filmes kategória fődíját megosztva kapta Török Ferenc Apacsok című és Esztergályos Károly Szégyen – töredékek a huszadik századból című alkotása.

A legjobb színész kategória győztese László Zsolt lett A halálba táncoltatott leány című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb színésznő díjjal pedig Bacskó Tündét ismerték el az East Side Stories című film The Wild Side című epizódért.